Résidence château Cazalères

ARIEGE WIJN

door klaas van zijp

Wij kwamen rondom Daumazan wel eens wat verdwaalde veldjes met wijnstokken tegen, maar moesten voor een echte vignoble (wijngaard) naar Ribonnet in Beaumont-sur-Lèze.


Enkele jaren geleden werden er aandelen aangeboden, waarmee men de wijnbouw in de Ariège nieuwe impulsen wilde bieden; dat klonk hoopvol. De Ariège is uitstekend geschikt voor wijnbouw. De temperatuur, de zonuren en het relatieve vochtgehalte van de lucht zijn uitermate geschikt, maar ook de bodem leent zich uitstekend. Er is in dit gebied vroeger dan ook veel aan wijnbouw gedaan. De phylloxera, die in Europa omstreeks 1870 vrijwel alle wijngaarden heeft verwoest, heeft ook de Ariège niet gespaard. De boeren in deze arme streek hadden onvoldoende middelen om voor nieuwe aanplant te zorgen. Temeer daar, ter voorkoming van een nieuwe ziekte-uitbraak, alle nieuwe stokken geënt moesten zijn op de wortels van de Amerikaanse wilde druif. Aangezien daar toen veel vraag naar was, waren de kosten evenredig hoog. Hier en daar vindt men in de omgeving nog wat kleine veldjes van een resistente druivensoort, maar de wijn die daarvan wordt gemaakt is zuur en slecht drinkbaar. Men moet zich aan de tafelrand vasthouden bij het leegdrinken van een glas met zulke wijn gevuld.

In de negentiger jaren van de vorige eeuw komt er wat schot in de wijnbouw in de Ariège. Het komt zelfs erg dichtbij. Ernst Wirz, een Zwitser die vroeger elders in Frankrijk wijngaarden bezat, heeft zich, na relatieproblemen, in 1998 met zijn vrouw Monika in Carla-Bayle gevestigd. Hij heeft daar acht soorten wijndruiven aangeplant. In de herfst van 2000 werden in zijn kelder de eerste wijnen geproduceerd. Zijn domaine de Monginaut brengt sindsdien een rode wijn van de Merlot en een witte wijn van de Chardonnay op de markt. De wijnen zijn uitstekend te drinken en worden in de beide restaurants van Carla-Bayle geserveerd. Na 2003 hoopt men ook van de andere druivensoorten mooie wijnen te kunnen bottelen.

Wirz vindt de grondsoort hier buitengewoon geschikt en hij hoopt in de toekomst nog enige goed gelegen akkers meer te kunnen beplanten. Zijn vruchtdragende wijnstokken bindt hij in V-vorm op, zodat er een maximaal profijt van de zon is. Aanvankelijk werden de wijnen in roestvrij stalen tanks opgeslagen, maar ook de eerste eiken vaten zijn al afgevuld. Er is gekozen voor een kleine maat, omdat de wijn dan meer contact met het hout ondervindt.

Het echtpaar is op het moment zeer klein en schamel behuisd, maar er zijn al bouwplannen voor een andere behuizing. Men kan deze wijngaard bezoeken en daar na het proeven een doos (of dozen) aanschaffen. Wirz is een gezellige babbelaar, die graag alles over zijn druiven, maar ook over zijn leven kwijt wil. Hij spreekt behalve Frans ook nog Duits en dat zal vele Hollanders welkom zijn. De weg vinden naar deze wijngaard lijkt het enige probleem. Vanuit Carla-Bayle naar Sabarat is het de tweede zijweg links. De weg loopt door, maar wie op deze toegangsweg doorrijdt komt beslist terecht.

Domaine de Monginaut is niet de enige wijnproducent in de nabije omgeving. Mede met het kapitaal van aangekochte aandelen is een heuse Ariègoise wijncoöperatie gesticht. Wij voelen ons dan ook steeds franser in Daumazan, met de wijngaarden zo dichtbij.

goto top

http://www.mooisteparkinfrankrijk.nl

Copyright © 2001 Cazalères