Résidence château Cazalères

De fietser

door klaas van zijp

Soms kom je in Frankrijk een fietser tegen op een hele drukke autoweg en dan denk je: "Dat zal wel weer op z’n frans zijn!" Nee, als fietser mag je inderdaad op een aantal wegen rijden, waar dat in Nederland verboden is (maar echt niet op alle wegen!).

In het algemeen wijken de franse automobilisten, wanneer zij een fietser inhalen, enorm ver uit. Met een grote boog gaan zij om de fietser heen en gebruiken daarbij ook nog hun clignoteur. Dat richting aangeven is niet alleen maar om het tegemoet komend verkeer te waarschuwen, maar ook om de achterop komende auto te attenderen op de fietser.

Het is in Frankrijk bij wet verordineerd, dat men een fietser flink wat ruimte gunt.

Er zijn Nederlanders die beweren dat dat alleen maar zo geregeld is, om te voorkomen dat het stokbrood tussen de snelbinders uit gereden wordt.

 Als fietser voel ik mij in Frankrijk, op een drukke weg met veel auto’s, dan ook veel veiliger dan in menig ander land. Ook in Engeland wordt dit probleem erkend. Er zijn daar armpjes aan de fiets te bevestigen, die meer breedte suggereren.

 Wanneer wij als fervente fietsers op de franse wegen rijden en er komt van achter een auto, die ons tijdens het inhalen de handvaten van het stuur poogt af te rijden, dan is dat tien tegen één een Nederlandse auto. Laten wij, van Parc Château Cazalères, ons op dit gebied een beetje aanpassen aan de fransen, dan zal het voortaan bij ons in de buurt en stuk veiliger en comfortabeler fietsen zijn.

goto top

http://www.mooisteparkinfrankrijk.nl

Copyright © 2001 Cazalères