chateau1.jpg (19414 octets)

Wijnen

Door Andre de Buck, Heesch

Over wijn is ontzettend veel te vertellen, kijkt u hiervoor maar eens in een geselecteerde bibliotheek. Ik zal mij hoofdzakelijk beperken tot het gebied bezuiden de snelweg Bordeaux - Narbonne, Globaal het gebied rond ons vakantiepark Chateau Cazalères. Namens de Vereniging van Eigenaren hopen wij dat u veel plezier mag beleven in ons park, en dat interessante details die bekend zijn over "het zonlicht gevat in water", mogen bijdragen aan het verdere genieten.

Wijnbouw is waarschijnlijk in Frankrijk geïntroduceerd rond de Middellandse Zee, en kreeg zo’n 1000 jaar voor Christus pas echt betekenis onder de Phocaeërs, een volk dat overigens uit Turkije kwam. Zij verbeterden de bestaande wijngaarden en snoeiden de struiken.
Verder zijn natuurlijk de Grieken ( Bacchus ) en Romeinen ook vermeldenswaardig.
Toen het Christendom enige honderden jaren na Chr. opbloeide werd er een verdere aanzet aan deze landbouwvorm gegeven, doordat veel kloosters werden gesticht die zich met de produktie van wijn bezig hielden. Een leuk detail is dat Dom Pérignon, een monnik uit de abdij van Hautvillers, aan de basis heeft gestaan van de feestelijke bruiswijn die nu Champagne wordt genoemd. Interessant is eens een excursie te maken naar Limoux, een klein stadje oostelijk gelegen van Daumazan, waar men overigens ten stelligste beweert dat zij de ontdekkers van dit procedé zijn. Alhier wordt namelijk het betaalbare en even goede alternatief gemaakt; de Blanquette de Limoux.

Achter een volgens wil ik u iets vertellen over de taal van het etiket, de wijngebieden, wijn en de gezondheid en het proeven / beoordelen van de wijn.

De etikettering bevat 2 soorten informatie, de verplichte, zoals de herkomst, inhoud, het alcoholpercentage, soort wijn, de bottelaar en partij-identificatienummer.

De facultatieve informatie omvat kleur, smaak, druivenras (soms verplicht), merk etc.

De bekendste herkomstbenaming is wel die van A.O.C., de Appellation d’Origine Côntrolée, de V.D.Q.S., Vin Délimité de Qualité Supérieure, Vin de Pays, en Vin de Table.

De Vin de table en Vin de Pays, die qua appellatie dus wat lager in de kwaliteitsrangorde staan, hoeven niet per definitie minder van kwaliteit te zijn. Er zijn zelfs Vin de Pays-wijnen die vele tientallen guldens kosten. Terugkerend naar de gebieden onder de de snelweg leidend naar Chateau Cazalères zijn: de AOC’s Côtes du Marmandais, Buzet, Béarn, Jurancon, Madiran, Pacherenc du Vic-Bilh en het meest ZW gelegen gebied Iroulèguy.en de VDQS gebieden: Côtes de Saint-Mont en Tursan.

Vermeldenswaardig zijn twee gebieden nabij Toulouse, Côtes du Frontonnais en Gaillac, m.n. de rode Frontonnais kan heel fruitig smaken. De Buzet kan als vervanger gezien worden van de ( nu dure ) Bordeaux, omdat de druiverassen hetzelfde zijn. Ook aan een rosé ( op het terras in de avondzon ) uit de Béarn heb ik uitstekende herinneringen. Een wijn uit de Madiran moet "even liggen", maar zal dan uitstekend smaken bij een stukje eend. Houdt u van zoete witte wijnen dan zal die vanuit de Jurancon u niet teleurstellen. De witte Pacherenc kan een zeer aparte smaak hebben, die soms zelfs bij Indisch, gekruid eten te drinken is.

In het Zuid Oosten ligt de Roussillon en een gedeelte van de Languedoc. Aangezien over deze gebieden zowel toeristisch als vinologisch veel te vertellen is, wil ik dit tot volgend jaar bewaren.

Wijn en gezondheid.

"The french paradox"; de stelling dat Fransen minder hartinfarcten kennen in vergelijking met andere Westeuropeanen is statistisch bewezen. De oorzaak bewijzen is natuurlijk een ander verhaal, de één wijst op de kruiden en knoflook, de ander op olijfolie. Feit is dat alcohol de verhouding tussen "slecht" en "goed" cholesterol verbetert en dat wijn bepaalde stoffen bevatten, anthocyanen en polyfenolen, die aderverkalking tegengaan. Afijn de conclusie mag duidelijk zijn; een glaasje wijn op het zonnige terras zal zeker niet slecht zijn voor de gezondheid en uw humeur.

Het beoordelen van wijn:

Het moeilijkste onderdeel is wel het keuren en beoordelen van de wijn. Het omschrijven en herkennen van subtiele geuren, waardoor anderen hiervoor geïnteresseerd raken in deze wijn is moelijk. Wat dacht u van "het is een ranke, naar bosviooltjes geurende strakke, mondvullende intense wijn" ? De 3 belangrijkste onderdelen bij het beoordelen zijn hiermee reeds genoemd; de geur, kleur en smaak van het gegiste druivensap.

Bij de geur is het belangrijk om 2 begrippen te kennen, het aroma en bouquet.

Het aroma komt van de druif zelf en het gistingsproces, het bouquet ontwikkelt zich door de rijping van de wijn in de fles. Hier worden soms de meest prozaïsche woorden gebruikt als sigarenkistjes, bosgrond, natte wol met een diepe herfstlucht (?!) etc. Soms zijn er echt duidelijke verkeerde geuren aanwezig: azijn, doordat de wijn een nacht zonder kurk heeft gestaan en "kurk", hetgeen een duidelijke onaangename geur en smaak is.

De kleur bestaat eveneens uit 2 begrippen, de intensiteit en de tint, respectievelijk de mate van kleur ( rosé vs ondoorzichtig donker kersenrood ). De tint is waar te nemen door het glas schuin te houden en naar de rand van wijn/glas te kijken, een witte achtergrond ( terrastafel ) vereenvoudigt het ontdekken van de kleurschakeringen . Oude wijnen kleuren bruin-oranje, jonge wijnen paars/rood.

De smaak bestaat uit 4 hoofdgroepen: zoet vanuit de suikers en de alcohol, zuur, zout en bitter en het geheel is dus waarneembaar in de mond, waarbij het evenwicht tussen de afzonderlijke onderdelen van belang is of een wijn goed of slecht gemaakt is.

De afdronk is de tijdsduur waarbij de wijn nog is te proeven, deze kan dus kort of juist lang zijn.

Horatius ( 65-8 v Chr. ) sprak al over wijn met de woorden; wie spreekt na wijn nog over de ontberingen van het leven en de armoede.......

Ik hoop dat deze informatie mag bijdragen aan een verdere geslaagde en zonnige vakantie op ons vakantiepark Chateau Cazalères.

goto top

mooiste.gif (12780 octets)

Copyright © 2001 Cazalères