Over wijn is ontzettend veel te vertellen, kijkt u hiervoor maar eens in een
geselecteerde bibliotheek. Ik zal mij hoofdzakelijk beperken tot het gebied bezuiden de
snelweg Bordeaux - Narbonne, Globaal het gebied rond ons vakantiepark Chateau
Cazalères. Namens de Vereniging van Eigenaren hopen wij dat u veel plezier mag
beleven in ons park, en dat interessante details die bekend zijn over "het zonlicht
gevat in water", mogen bijdragen aan het verdere genieten.
Wijnbouw is waarschijnlijk in Frankrijk geïntroduceerd rond de Middellandse Zee, en
kreeg zon 1000 jaar voor Christus pas echt betekenis onder de Phocaeërs, een volk
dat overigens uit Turkije kwam. Zij verbeterden de bestaande wijngaarden en snoeiden de
struiken.
Verder zijn natuurlijk de Grieken ( Bacchus ) en Romeinen ook vermeldenswaardig.
Toen het Christendom enige honderden jaren na Chr. opbloeide werd er een verdere aanzet
aan deze landbouwvorm gegeven, doordat veel kloosters werden gesticht die zich met de
produktie van wijn bezig hielden. Een leuk detail is dat Dom Pérignon, een monnik uit de
abdij van Hautvillers, aan de basis heeft gestaan van de feestelijke bruiswijn die nu
Champagne wordt genoemd. Interessant is eens een excursie te maken naar Limoux, een klein
stadje oostelijk gelegen van Daumazan, waar men overigens ten stelligste beweert dat zij
de ontdekkers van dit procedé zijn. Alhier wordt namelijk het betaalbare en even goede
alternatief gemaakt; de Blanquette de Limoux.
Achter een volgens wil ik u iets vertellen over de taal van het etiket, de
wijngebieden, wijn en de gezondheid en het proeven / beoordelen van de wijn.
De etikettering bevat 2 soorten informatie, de verplichte, zoals de herkomst, inhoud,
het alcoholpercentage, soort wijn, de bottelaar en partij-identificatienummer.
De facultatieve informatie omvat kleur, smaak, druivenras (soms verplicht), merk etc.
De bekendste herkomstbenaming is wel die van A.O.C., de Appellation dOrigine
Côntrolée, de V.D.Q.S., Vin Délimité de Qualité Supérieure, Vin de Pays, en Vin de
Table.
De Vin de table en Vin de Pays, die qua appellatie dus wat lager in de
kwaliteitsrangorde staan, hoeven niet per definitie minder van kwaliteit te zijn. Er zijn
zelfs Vin de Pays-wijnen die vele tientallen guldens kosten. Terugkerend naar de gebieden
onder de de snelweg leidend naar Chateau Cazalères zijn: de AOCs Côtes du
Marmandais, Buzet, Béarn, Jurancon, Madiran, Pacherenc du Vic-Bilh en het meest ZW
gelegen gebied Iroulèguy.en de VDQS gebieden: Côtes de Saint-Mont en Tursan.
Vermeldenswaardig zijn twee gebieden nabij Toulouse, Côtes du Frontonnais en Gaillac,
m.n. de rode Frontonnais kan heel fruitig smaken. De Buzet kan als vervanger gezien worden
van de ( nu dure ) Bordeaux, omdat de druiverassen hetzelfde zijn. Ook aan een rosé ( op
het terras in de avondzon ) uit de Béarn heb ik uitstekende herinneringen. Een wijn uit
de Madiran moet "even liggen", maar zal dan uitstekend smaken bij een stukje
eend. Houdt u van zoete witte wijnen dan zal die vanuit de Jurancon u niet teleurstellen.
De witte Pacherenc kan een zeer aparte smaak hebben, die soms zelfs bij Indisch, gekruid
eten te drinken is.
In het Zuid Oosten ligt de Roussillon en een gedeelte van de Languedoc. Aangezien over
deze gebieden zowel toeristisch als vinologisch veel te vertellen is, wil ik dit tot
volgend jaar bewaren.
Wijn en gezondheid.
"The french paradox"; de stelling dat Fransen minder hartinfarcten kennen in
vergelijking met andere Westeuropeanen is statistisch bewezen. De oorzaak bewijzen is
natuurlijk een ander verhaal, de één wijst op de kruiden en knoflook, de ander op
olijfolie. Feit is dat alcohol de verhouding tussen "slecht" en "goed"
cholesterol verbetert en dat wijn bepaalde stoffen bevatten, anthocyanen en polyfenolen,
die aderverkalking tegengaan. Afijn de conclusie mag duidelijk zijn; een glaasje wijn op
het zonnige terras zal zeker niet slecht zijn voor de gezondheid en uw humeur.
Het beoordelen van wijn:
Het moeilijkste onderdeel is wel het keuren en beoordelen van de wijn. Het omschrijven
en herkennen van subtiele geuren, waardoor anderen hiervoor geïnteresseerd raken in deze
wijn is moelijk. Wat dacht u van "het is een ranke, naar bosviooltjes geurende
strakke, mondvullende intense wijn" ? De 3 belangrijkste onderdelen bij het
beoordelen zijn hiermee reeds genoemd; de geur, kleur en smaak van het gegiste druivensap.
Bij de geur is het belangrijk om 2 begrippen te kennen, het aroma en bouquet.
Het aroma komt van de druif zelf en het gistingsproces, het bouquet ontwikkelt zich
door de rijping van de wijn in de fles. Hier worden soms de meest prozaïsche woorden
gebruikt als sigarenkistjes, bosgrond, natte wol met een diepe herfstlucht (?!) etc. Soms
zijn er echt duidelijke verkeerde geuren aanwezig: azijn, doordat de wijn een nacht zonder
kurk heeft gestaan en "kurk", hetgeen een duidelijke onaangename geur en smaak
is.
De kleur bestaat eveneens uit 2 begrippen, de intensiteit en de tint, respectievelijk
de mate van kleur ( rosé vs ondoorzichtig donker kersenrood ). De tint is waar te nemen
door het glas schuin te houden en naar de rand van wijn/glas te kijken, een witte
achtergrond ( terrastafel ) vereenvoudigt het ontdekken van de kleurschakeringen . Oude
wijnen kleuren bruin-oranje, jonge wijnen paars/rood.
De smaak bestaat uit 4 hoofdgroepen: zoet vanuit de suikers en de alcohol, zuur, zout
en bitter en het geheel is dus waarneembaar in de mond, waarbij het evenwicht tussen de
afzonderlijke onderdelen van belang is of een wijn goed of slecht gemaakt is.
De afdronk is de tijdsduur waarbij de wijn nog is te proeven, deze kan dus kort of
juist lang zijn.
Horatius ( 65-8 v Chr. ) sprak al over wijn met de woorden; wie spreekt na wijn nog
over de ontberingen van het leven en de armoede.......
Ik hoop dat deze informatie mag bijdragen aan een verdere geslaagde en zonnige vakantie
op ons vakantiepark Chateau Cazalères.