Résidence château Cazalères

Cirque de Cagateille (en Gavarnie)

door klaas van zijp

Cirque de CagateilleVoor wandelaars is er veel mogelijk in de Pyreneeën. Behalve het advies om te lopen over een deel van de bekende GR-routes, zijn wandelingen in de cirques warm aan te bevelen. Cirques (circos) zijn de komvormige, halfronde verzamelbekkens van de gletsjers uit de ijstijd geweest. De cirques zijn landschappelijk bijzonder mooi en er kan vaak goed gewandeld worden. Ook de brede U-vormige dalen zijn uit deze periode. Op veel plaatsen zijn de morene terug te vinden. In de meeste cirques zijn veel watervallen en riviertjes. Veel vissen komen naar de Pyreneeën om te paaien. Meestal bevinden deze zich in de gaves. De gaves zijn een tussengebied tussen de bruisende bergstromen en de traag stromende lager gelegen rivier. Behalve de bekende vissoorten zijn er in bergmeren ook uitheemse vissen uitgezet voor de hengelaars. De tocht naar een cirque voert door een van de vele rivierdalen, die zich vanuit de Pyreneeën naar het laagland langzaam verbreden. Van oudsher werden de dalen bewoond langs de oevers van de rivieren. De dalen hadden vaak geen of nauwelijks onderlinge verbindingen, waardoor gewoonten, gebruiken of dialecten van verschillende dalen lang intact zijn gebleven. Door deze relatieve isolatie van de mensen die de verschillende valleien bewoonden konden er ook veel variaties ontstaan in de echte streekgerechten. De bereiding van één gerecht kan in iedere vallei weer anders zijn.

 

 

Een dagtocht naar cirque de Cagatteille

Minder beroemd maar landschappelijk wel buitengewoon mooi en sereen is de cirque de Cagateille, met als grote voordeel, dat deze vanuit Daumazan goed bereikbaar is. Allereerst de autorit (van +/- 2 uur). Dit is een zeer afwisselende route en het is dan ook buitengewoon aantrekkelijk om onderweg hier en daar te onderbreken, uit te stappen en even rondwandelen. Fraaie kleine stadjes en leuke dorpen wachten op nieuwsgierige toeristen. De autorit zal wat meer tijd nemen, maar deze onderbrekingen kunnen zeker de moeite waard zijn, vooral gedurende de tweede helft van de rit zijn deze stops aanbevelenswaardig.

Cirque de CagateilleRoute: Daumazan -D 74- Montbrun-B. - Mérigon - D 627- Montardit - St.-Girons -D 603- Eycheil - Lacourt -D 17- St.-Servin - Soeix - Vic - Oust - Seix - Pont-de-la-Taule -D 8- le Trein -D 38- St.-Lizier - Estillor- Bourdax - Moussures - cirque-de-Cagateille (het laatste stuk weg is zeer slecht) Aan het eind van de weg parkeren en vandaar te voet, links omhoog, verder naar: Cirque de Cagateille

De tocht is niet moeilijk, maar een paar goede bergschoenen zijn wel aan te bevelen. Enkele malen stromen de beekjes over het pad en, vooral na een aantal dagen regenval, zijn die op normaal schoeisel, niet zonder natte voeten te passeren. Let op, bij de breedste beek is links boven een brug. Een goed gedetailleerde landkaart met hoogtelijnen is nooit overbodig bij zulke wandelingen. Na een wandeling van +/- 1 uur verschijnt plotseling de cirque. Als of het toneelgordijn wordt opgetrokken, een landschappelijk indrukwekkend beeld. Voor fotografen is het belangrijk te weten dat de kom aan de zuidzijde door een steile hoge bergwand wordt begrensd. Het licht is niet altijd juist voor goede foto's. Mogelijk moet tevoren voor een bepaalde tijd van de dag gekozen worden. In de cirque is de wandeling voort te zetten. Daar aan het eind van het pad een forse stijging is, moet daarvoor zeker weer een uur gerekend worden. In de cirque is meestal vrij loslopend vee (paarden), dat de landschappelijke schoonheid alleen maar vergroot.

 

Een dagtocht naar cirque de Gavarnie Cirque de Cagateille

De bekendste cirque is le cirque de Gavarnie, op 215 km afstand van Daumazan

Route: Daumazan- St. Girons- St. Gaudens- Tarbes - Lourdes - N 21 - Luz- St.Saveur - Gavarnie.

De relatief grote afstand, maakt een dagtocht vanuit Daumazan met ook nog een flinke wandeling vrijwel onmogelijk. Wellicht is een overnachting in de buurt van Lourdes het beste alternatief. Dat biedt tevens de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan bedevaartsoord Lourdes en daar een avondprocessie bij te wonen. De cirque de Gavarnie wordt omgeven door de Grand Astazou (3071 m.), Marboré (3253 m.), Epaule (3069 m.), Tour (3018 m.) en de Casgue (3006 m.). Het is landschappelijk een pracht gebied (wel een beetje toeristisch), rijk aan bloemen. Van de vele bergdieren laten zich beslist enkele zien. Verspreid in de cirque bevinden zich twee refuges (berghutten) en twee cabanes (herdershutjes). Midden in de cirque ligt Gavarnie. Vroeger was Gavarnie een pleisterplaats op de route tussen Bigorre en Aragon. Het was een gehucht waar voornamelijk herders woonden. Eind negentiende eeuw waren er verscheidene boeren uit Gavarnie, die als eersten in de Pyreneeën hun diensten als berggids aanboden. Het dorp Gavarnie is nu geheel gericht op de toeristische mogelijkheden van de cirque. Ieder jaar vindt de tweede en vijftiende juli een muziek en theater festival plaats in Gavarnie. Men kan de auto parkeren op het parkeerterrein en vanuit een centraal punt bergwandelingen maken. De kortste wandeling duurt een half uur. Door dit gebied loopt ook de route GR 10. Gedurende de zomermaanden kan men hier met paard of ezel enkele routes rijden.

 

goto top

http://www.mooisteparkinfrankrijk.nl

Copyright © 2001 Cazalères