Résidence château Cazalères

Ariège: wintersportmogelijkheden te over


TEN ZUIDEN VAN TOULOUSE STREKT ZICH - TOT AAN ANDORRA - HET NEGENDE DEPARTEMENT UIT: ARIÈGE. DIT GEDEELTE VAN DE PYRENEEËN IS VOOR DE INWONERS VAN TOULOUSE EN OMGEVING EEN FAVORIET WINTERSPORTGEBIED.

Op winterse zaterdagochtenden stond er voor Foix dan ook meestal een forse file in zuidelijke richting; de meeste auto's hadden ski's op het dak. Maar die files zijn sinds begin 2001 verleden tijd, toen de nieuwe tunnel die de snelweg langs Foix leidt voor het verkeer werd geopend. Gedurende de week zijn de skigebieden (buiten de kerstvakantieperiode) relatief rustig, een verademing als u houdt van wintersporten zonder steeds in de rij te moeten staan.

Stijgende sneeuwgrens

"De opwarming van het klimaat brengt het voortbestaan van de lagere skistations in de Pyreneeën in gevaar", zo schreef het Franse blad 'Pyrenees' een tijdje geleden in een toekomstspecial. Boven de 2000 meter zou de sneeuw wel blijven, maar daaronder zou de sneeuw in de loop van de 21e eeuw steeds verder afnemen. Uiteindelijk gaat de sneeuwgrens de komende decennia zo'n 300 meter omhoog. Eén van de twaalf stations (er blijven er naar verwachting in de hele Pyreneeën nog 17 over) die het jaar 2050 niet zou halen: 'Les Monts d'Olmes', nu een prachtig onder de imposante Pic de Barthelemy en de Pic du Han gelegen skigebied met zo'n 20 kilometer aan pistes. Het kasteel van Montségur, bekend uit de kathaarse geschiedenis is vlakbij. Iets verder naar het zuiden ligt vlakbij Ax-les-Termes één van de grootse Pyreneese skigebieden: het Station d'Ax. Met in totaal 75 kilometer aan pistes kan iedereen hier de ski-ervaring vinden die hij of zij zoekt. Bonascre is eigenlijk een klein dorpje met cafeetjes en restaurants, waar de pistes vooral door het bos lopen. Hogerop (tot 2300 meter) vindt u Le Saquet met zijn ruigere karakter en het Domaine des Campels (tot 2400 meter) dat vooral populair is bij de snow-boarders. In het station van Guzet (40 kilometer piste), vanwaar de flanken van de Freychet beskied kunnen worden, worden ook wandelingen per sneeuwschoen georganiseerd.

In het kleine, intieme Goulier Neige (Station Sport Nature du Montcalm, alpiene skiën tussen 1500 en 2000 meter) is het ook mogelijk skitochten te maken waarbij de skiër door een paard wordt voortgetrokken: 'Balade ski/cheval'. Het Plateau de Beille (tussen 1800 en 2000 meter) is het grootste lang-laufgebied van de Pyreneeën. Hier kunnen ook sledetochten met huskies worden gemaakt. Ook Domaine du Chioula is met zijn 60 kilometer piste een langlaufgebied van faam. Zowel alpine als langlauf skiën kunt u in Mijanès Donezan bij Querigut, een gebied dat vooral ook voor kinderen heel geschikt is. Ook in Ascou Pailhères is aan de kinderen gedacht, o.a. door een 'sneeuw-speeltuin' voor de 5- tot 10-jarigen. In Etang de Lers kan behalve gelanglaufd ook op het bevroren meer geschaatst worden, er is een baan van 14 kilometer uitgezet. Ook hier kan 'ski-jorring' worden beoefend, een soort waterskiën, maar dan over sneeuw achter een paard.
La Tour Lafont tenslotte is het laatste skigebied in de Ariège; in de stilte van de winterse natuur kunt u hier magnifieke langlauftochten maken.

Andorra

Vanuit de Ariège is Andorra vlakbij, en hier wordt de laatste jaren hard gewerkt aan de opbouw van een skigebied van formaat. Vijf alpine skistations en een langlaufgebied met in totaal 276 kilometer piste. Volgens de toekomstvoorspellers zijn dit de enige skistations voor wie de toekomst is verzekerd. Op dit moment kunt u er in ieder geval zeer goed en voordelig terecht, én kunt u er tevens voordelig taxfree shoppen.

Door Jan Roelofs, regiocorrespondent Zuiden, Benals, Ariège. Dit artikel is eerder verschenen in het blad
Maison en France

goto top

http://www.mooisteparkinfrankrijk.nl

Copyright © 2006 Cazalères