Résidence château Cazalères

Lavoir

de was buiten de deur


Je ziet het in Frankrijk, jammer genoeg steeds minder. Een door de commune (gemeente) aangelegde wasgelegenheid. Ook in Daumazan is de wasgelegenheid verleden tijd. Deze bevond zich langs de rivier, bij de boulodrome. In de nabije omgeving zijn ze wel te vinden de echte lavoirs.

Een aaneengesloten rijtje grote grijze betonnen bakken, meestal onder een afdak. Boven de bakken zijn kranen aangebracht.
Een enkele maal kan men gebruik maken van bronwater, dat toevallig dichtbij ontspringt. In zo'n situatie stroomt het water dag en nacht door die wasgelegenheid heen.

Met grote vierkante blokken zeep staan de vrouwen van het dorp hier hun was te doen. Op de brede gladde randen, die om de bakken zijn aangebracht wordt de vuile was ijverig schoongesopt en -geborsteld.
Vaak heeft de gemeente vlakbij ook nog een ruim aantal meters wasfijn gespannen. Degene die thuis onvoldoende gelegenheid heeft om de was te drogen te hangen, kan daar terecht.

Er is duidelijk sprake van een tweeledige voorziening, want tijdens dat wassen wordt er heel wat afgekletst! Voor de vrouwen van het dorp hebben deze plaatsen dus ook nog een sociale functie.

Langzaam verdwijnen in Frankrijk deze gewoonten en vervolgens ook dit soort voorzieningen. Jammer voor de bevolking, want ook het gunstige sociale aspect zal hiermee verdwijnen.

goto top

http://www.mooisteparkinfrankrijk.nl

Copyright © 2001 Cazalères