Résidence château Cazalères

VERHALEN UIT HET PARK

De Fietsenmaker

Fietsen in Daumazan en omgeving lijkt niet zo eenvoudig als in ons vlakke vaderland, maar het moet te doen zijn en mogelijk gaan wij bet ook nog leuk vinden. Wij hebben nog niet zo lang een huis op park Château Cazalères en besluiten een fiets te kopen. De plaatselijke middenstand heeft onze voorkeur en niet alleen maar vanwege de nazorg, want onze fietsen onderhouden en repareren wij in de regel zelf.

Jean Pedoussaut beeft drie soorten, waarvan de eenvoudigste al gecompliceerd genoeg is met vijftien versnellingen en twee handles. Er is maar één kleur voor handen: de damesfiets is hard-rose, de herenfiets is hard-blauw.

Wij vragen de fietsenmaker(die ook automonteur, benzinepomphouder en verkoper van elektrische apparaten en onderdelen blijkt te zijn), of de verlichting wel goed is. Hij kijkt ons wat bedenkelijk aan van: "Wie fietst er nu 's nachts?" en knikt instemmend: "Ja, het licht doet het wel goed."

Vervolgens vragen wij hem om een standaard op de fietsen te monteren. Nu is onze Jean oprecht verbaasd: "Je zet je fiets toch neer met de trapper op de trottoirband!" Maar, handel is handel en Jean zal voor een standaard zorgen.

"Kunt U er ook meteen een slot op aanbrengen," is onze volgende vraag. Pedoussaut neemt ons nu niet meer serieus: "Waar heeft een mens nu een slot voor nodig op zijn fiets? Nee, een fietsslot heeft hij niet! Je zet je fiets gewoon ergens neer en als je terugkomt, dan staat ie nog steeds, waar je hem achterliet "

Naar snelbinders hebben wij niet meer durven vragen, die hebben wij maar uit Nederland meegenomen, toen wij de volgende keer weer naar Daumazan gingen. Wij zijn nu enkele jaren verder en Jean Pedoussaut(1) heeft zich aangepast, hij verkoopt de Nederlanders fietsen met standaard en slot, want handel is handel, nietwaar? Waaruit ons blijkt, dat niet alleen Hollanders slimme handelaren zijn, maar ook de eenvoudige franse fietsenmaker is net zo slim.

(1) Jean Pedoussaut geniet nu van zijn oude dag. Hij droeg zijn bedrijf over aan de jongere Lasalle. De tijd gaat voort, er veranderd veel, maar het verhaal blijft leuk.

goto top

http://www.mooisteparkinfrankrijk.nl

Copyright © 2001 Cazalères