Résidence château Cazalères

Likeur

Door klaas van zijp

 

destilleerketel Daar stond hij plotseling in het gras aan de oever van de Arize tegenover de Boulodrome, een heuse destilleerketel. Eromheen een aantal vaten, twee geparkeerde auto's en twee Franse mannen, waarvan er maar één druk in de weer was.Nieuwsgierig als we zijn, wordt er meteen een praatje gemaakt met deze likeurstoker. De man trekt rond door de Ariege. Hij heeft daarvoor een  vergunning. Er is voor hem in de Ariege voor zeven en een halve maand werk met zijn likeurstokerij.
Op een aanhangwagen neemt hij zijn mobiele distilleerketel mee. De koperen ketel doet al meer dan veertig jaar dienst. Hij stelt zijn ketel op een centrale plaats in het dorp op. Er zijn tevoren afspraken gemaakt met de plaatselijke boeren. Zij leveren de gefermenteerde vruchtensappen in tonnen aan, waarvan hij de likeuren stookt. Er wordt van alles aangeleverd zoals pruimen, bessen, kersen, peren, appels en zelfs druivensap.
Met deze ketel is de man in staat om van de aangeleverde fermenten in éénkeer een eau de vie te maken met een alcoholpercentage van 48 a 50%. De ketel wordt op hout gestookt. Er liggen dan ook een aantal forse stammetjes naast de ketel klaar. Het ruikt er lekker en niet alleen vanwege het product, maar ook vanwege de houtstook. De afgewerkte pulp wordt in de rivier gedumpt. Wij waren niet in staat om het gedrag van de dronken vis te bestuderen: er waren op dat moment geen vissen in de buurt. Alcohol wordt in Frankrijk flink belast, maar hoe het zit met het belasten van deze likeuren zijn wij vergeten te vragen. Toch niet nieuwsgierig genoeg? Maar wel zo nieuwsgierig dat wij, voor wij verder fietsten, eerst de pruimenlikeur hebben geproefd. Het was een pittig brouwseltje geworden!

goto top

http://www.mooisteparkinfrankrijk.nl

Copyright © 2001 Cazalères