Résidence château Cazalères

WETEN DOET ETEN ........ of juist niet?

Door: Juup Wuijster


Velen van ons brengen af en toe een bezoek aan de markten, die op een vaste dag in de week (hebdomadaire) gehouden worden. De plaatselijke restaurantjes hebben vaak tussen de middag een aantrekkelijk en niet duur drie-gangen menu: "Le menu du marché".

Vrienden van ons bezochten op zaterdagochtend de gezellige en zeer uitgebreide markt van Saint-Girons en besloten na de boodschappen van het menu du marché te gaan genieten. Er was, na het voorgerecht, tonijn of animelles. Informatie leerde dat "animelles" een deel van het lam zijn. "Heel lekker!" aldus de ober. En inderdaad het smaakte voortreffelijk! Thuisgekomen waren ze nieuwsgierig en zochten het woord in het gastronomisch woordenboek op.

Ik geef u de letterlijke tekst: animelles - [vrouwelijk (?!), meervoud] teelballen; zie ook testicles.

En om nog even bij hetzelfde onderwerp te blijven: in het "argot" (plat Frans) noemt men dezelfde organen "couilles" (alweer vrouwelijk!). Met deze kennis en wetende dat in het Frans een "aap" "singe" is, kunt u begrijpen waarom zwarte olijven ook wel "couilles de singe" worden genoemd, terwijl het opschrift op een pot ingemaakte vijgen "Les Couilles du Pape" ook wel tot de verbeelding spreekt. ............
Zo zie je maar: in de praktijk leer je nog een aardig mondje Frans!goto top

http://www.mooisteparkinfrankrijk.nl

Copyright © 2001 Cazalères