Résidence château Cazalères

Bergtocht

Door: Ad Bruijns


Op een mooie laatste dag van september reden Joop, Sita, Hetty en ondergetekende via Foix naar Ax-les-Thermes, waar we oostwaarts gingen tot Port-de-Pailhères op 2100 m., alwaar we de auto parkeerden.
Joop en Sita hadden het romantische idee geopperd om afscheid te nemen op de top van de wereld. De omstandigheden hiertoe waren uitmuntend. Allereerst was ons afscheid nabij. Bovendien was de temperatuur aangenaam en de lucht helder met donkere wolken in het noorden voor het contrast.

Toen wij ons bij de auto voorbereidden op de tocht naar de Col de Tarbesou, sprak een Fransman ons ongevraagd aan, om de beste route naar de top te wijzen. Was hij een engel, een gids, of gewoon een vriendelijke man? In ieder geval bleken zijn adviezen waardevol te zijn.
Vanaf het parkeerterrein volgden we de rood-wit gemarkeerde route en lieten daarbij de top rechts liggen.

De door de herfst getinte bosbessen kleurden de hellingen in het felle licht vlammend rood. Na een picknick bereikten we een kam vanwaar we, ademloos kijkend, in de diepte drie bergmeren zagen liggen, elk in een verschillende schakering van blauw.
Over ademloos gesproken: bij het lopen op deze hoogte raak je net achter je adem. Ik vond het licht tintelend gevoel wel prettig. De anderen benoemden een lichte vorm van duizeligheid. Volgens mij was ik gewoon de enige die voor wat hoogtevrees dorst uit te komen.

Nadat we hadden genoten van het uitzicht op de meren, verlieten we de rood-wit gemarkeerde route en sloegen rechtsaf, waarna wij, geheel volgens de eerdere aanwijzingen van de vermeende engel, gele strepen volgden. Het pad werd steiler en smaller. Op het laatste traject tot de top moesten we echt klauteren over de stenen. Joop had nog puf genoeg om een leuk verhaal af te steken over de verschillende betekenissen van kletteren in het Duits en het Nederlands, (ook leuk voor de hoogtevrees).


Maar toen waren we er: 2364 m. hoog, met uitzicht over de wereld. Twee grote roofvogels cirkelden boven ons en vervolmaakten daarmee het verblijf op die top van enkele tientallen meters in het vierkant.

In de bergen zijn afstanden, om redenen die ik niet begrijp, moeilijk in te schatten. Met het blote oog konden wij de auto zien staan, alsof je de bagage er alvast naar toe zou kunnen werpen. In feite was het nog een fiks eind dalen tot we bij de bolide waren aangeland. De wandeling duurde in totaal ongeveer vier uur.

Wij lieten ons het pilsje op een terras in Ax goed smaken. De charme van dit bergstadje wordt juist gevormd door de glorie die aan het vergaan is, versterkt door een geur van zwavel. Een hond heeft er zijn, enigszins dwangmatige, gewoonte van gemaakt om in het water staand te loeren op bewegende tenen om er kwispelstaartend naar te happen.
Hoe kan een wandeling beter eindigen.

        
                       

goto top

http://www.mooisteparkinfrankrijk.nl

Copyright © 2001 Cazalères