Résidence château Cazalères

Korte fietsroutes omgeving Daumazan

door klaas van zijp

Voor een fietstocht in dit gebied is een fiets nodig met voldoende versnellingen. Verder zijn een goede conditie en een gezonde dosis doorzettingsvermogen ook nooit weg. Voldoende water, zonnebrand, een goede kaart en een kleine reparatieset voorkomen een hoop problemen . Voor ongetrainde vakantiegangers zijn de meeste van deze korte tochten wel te volbrengen.

*Vanuit het centrum van Daumazan over de grote brug direct scherp links (D326) langs de Arize naar la Bastide-de-Besplas en vandaar, bij de brug rechtsaf, naar Montesquieu-Volvestre (bij de Y-splitsing rechts aanhouden). Terug via dezelfde route of via de D628. Een mooie rustige tocht over veel nagenoeg vlak terrein, met een enkele korte stijging. Ga vooral rondkijken in la Bastide. Een rit om juist te rijden als er markt is in Montesquieu, op dinsdagochtond. (heen en terug ongeveer 20 km).

*Vanaf de "Boulangerie" in Daumazan links langs het plein richting Montbrun-Bocage. Even voor Montbrun via de D86 en de D114 richting Montfa. Na Montfa de D114 volgen. Via de hameaux (negorijtjes) Raynaude en Portecluse naar Campagne-sur-Arize en terug over de D628 naar Daumazan. Een prachtige maar pittige route, van ongeveer 16 km. Vooral het stuk naar Montfa stijgt flink, maar de beloning komt en dan gaat het snel naar beneden!

*Vanuit Daumazan over de D628 richting Campagne-sur-Arize. Na ongeveer 1,5 km. rechtsaf naar Courbaut d’en Bas, over een beekje, vervolgens over de Arize en over het erf van een boerderij, dan linksaf door Campagne heen naar les Bourrets en via Gramounaol en les Bordes-sur-Arize naar Sabarat.  Bij de brug in les Bordes rechtsaf, meteen linksaf en dan steil omhoog door het dorp; op de splitsing (gaat het hard) naar beneden en de tweede zijweg links nemen. De weg vervolgen naar Sabarat. Terug via dezelfde route over de D628. (ongeveer 17 km.) Een redelijk vlakke tocht met een paar gemene korte klimmetjes erin. Vooral Les Bordes is de moeite waard om wat uitvoeriger te bekijken.

*Vanuit Daumazan over de D628 naar la Bastide-de-Besplas. even voorbij la Bastide linksaf richting "Auberge de Riou". Na het "klunen" over de eerste heuvel is het goed fietsen naar de auberge (reserveer tevoren een lunch tussen 12.00 en 13.30; tel.: 61-98.13.47). Goed gevoed verder richting Montbrun-Bocage, met direct na de auberge enkele pittige "kuitenbijters", dan de D86 naar Montbrun volgen (nu heuvelafwaarts) en van daaruit terug naar Daumazan. Wel een beetje afzien, maar en mooie rit. Vooral niet te veel alcohol gebruiken bij de lunch, dat zakt zo heerlijk in de benen. (ruim 20 km).

*Vanuit Daumazan naar Campagne-sur-Arize (D628). In het centrum van Campagne linksaf richting Carla-Bayle (D14). Na ongeveer 2 km. linksaf naar Gaillard-du-Bosc. Voor dat plaatsje een steil klimmetje. Direct na Gaillard een prachtig uitzicht naar alle kanten. Heuvelafwaarts komt men dan weer op de D628 uit, vlakbij DaumazanEen leuke korte route, met onderweg een schitterend uitzicht, van boven af, op parc Château Cazalères. (ongeveer 9 km.)

*Met de fiets naar Carla-Bayle kan heel goed. Wel een zwaardere tocht, een beetje doorzettings-vermogen, en een fles water zijn wel nodig. (ongeveer 24 km.) Daumazan-sur-Arize - D628 - Campagne-sur-Arize - D14 - richting Carla-Bayle Nu begint de grote klim van 260 meter hoogte naar 395 m. De laatste honderd meter, in Carla-Bayle zelf, is een echte kuitenbijter en mag te voet worden afgelegd.  Het is ook mogelijk de D 26 te nemen: Sabarat - Castéras - Carla-Bayle, maar die route vergt nog meer inspanning. In Carla-Bayle wacht Auberge Pierre-Bayle al op ons. Het is verstandig tevoren te reserveren voor de maaltijd [tél.: (0)561-68.55.25]. Men kan hier heel smakelijk eten en dat kan vaak ook nog op een terras met schitterend uitzicht. terug: D14 - bij de Y-splitsing rechts aanhouden - D26 - bij de Y-splitsing links aanhouden - D19 - Castex - Daumazan-sur-Arize.  Het grootste deel van deze tweede helft gaat het hard naar beneden. Het is verstandig om bij de bochten ruim tevoren vaart te minderen, want er zitten een paar scherpe bochten tussen (met grind op de weg). Het terras van Café des Sports lijkt de ideale plaats om de rit te besluiten onder het genot van een glas citron-pressé.

Advies:

gebruik een goede kaart, bij voorkeur een kaart met hoogtelijnen. Bij het uitstippelen van een route is dan te overzien hoe groot de hoogteverschillen zijn. Goede kaarten zijn die van het Institut Geographique National CARTE ign (1:100.000) nrs. 71 (en/of 64). Of liever nog: ign série bleue (1:25.000). De directe omgeving te vinden op nº 2046 E  Kaarten zijn verkrijgbaar bij Tabac. Een zeer geschikte fiets is in Daumazan altijd te huur bij Lassalle [op de hoek bij de brug] tel.: (0)561-69.86.56.   Laat het zadel vooral niet te laag afstellen.

goto top

http://www.mooisteparkinfrankrijk.nl

Copyright © 2001 Cazalères