Résidence château Cazalères

Les Bordes-sur-Arize

door klaas van zijp

Les Bordes-sur-Arize Les Bordes is een buitengewoon leuk dorp. Neem eens de tijd om het helemaal te verkennen en let dan ook op de bloemen, die wat extra kleur aanbrengen. Het dorp heeft van alles op kleine schaal. Dat begint al met een echt Frans plein voor de Mairie aan de rand van de rivier, met een fraaie brug en een huizenrij er langs tot in het water. Loop ook eens door het straatje aan de voorkant van die huizen. Hier blijkt wel dat de mensen in deze huizen geen enkele buiten ruimte hebben, alsof zij in een flatgebouw wonen. Vroeger gebruikten de mensen in dit soort huizen de communale voorzieningen om te wassen en te drogen (zie la Bastide-de-Besplas), Een deel van dit dorp is tegen de heuvel opgebouwd en van boven is het uitzicht over het dorp en het landschap aantrekkelijk. De kleine smalle en meest steile straatjes ademen een sfeer van enkele eeuwen geleden. Om bij heldere nacht door dit dorpje rond te slenteren heeft helemaal een aparte bekoring. Sla de kerken niet over. Het dorp is ook een oude protestantse kerk (temple) rijk.

Langs het water vlak bij de brug staat een travail * . Een uit hout en ijzer vervaardigde open constructie, waarin een paard werd vastgezet tijdens het beslaan. Zo kon de hoefsmid geen trap van het paard krijgen en het paard liep niet weg, want het stond beslist goed vast. Vroeger werden in Nederland de paarden die beslagen werden aan de smidse of boerderij vastgebonden. De Franse legers voerden op een kar een travail met zich mee, om daarmee hun paarden door de hoefsmid te kunnen laten onderhouden. In ons land vindt men sindsdien op vele plaatsen een travail (Buuren, Midden-Beemster) en wij noemen in onze taal deze constructie dan ook "travalje" (Het werd soms wel eens een hoefstal, noodstal of travaille, travaelge genoemd).

Jammer dat deze oude travail, in les Bordes, niet beter wordt onderhouden. De fransen zullen de waarde ervan wel niet inzien.

 

* Fr. le travail (mv. travails) - nood/hoefstal

goto top

http://www.mooisteparkinfrankrijk.nl

Copyright © 2001 Cazalères