Résidence château Cazalères

OP WEG NAAR MIREPOIX

Door: Juup Wuijster

Dat een bezoek aan Mirepoix meer dan de moeite waard is behoef ik niet te vermelden, maar ook op de heen- en terugweg is er veel leuks te beleven.
Zo is er op de laatste rotonde voor Mirepoix een Depôt de Vente (géén Emmaüs) waar ze tegen een voor Nederlandse begrippen schappelijke prijs heel leuke dingen verkopen: naast antieke kasten, tafels en stoelen, hebben ze (buiten) hekken en hekjes van siersmeedwerk in allerlei maten. Ook is er een flinke collectie vuurbokken, haardplaten en schermen voor de open haard. Beslist een bezoekje waard (12 - 14 uur gesloten).

Op de terugweg hadden we een leuke belevenis. Enkele minuten buiten Mirepoix, in het dorpje Coutens, stond een bord "Fruits rouges à la ferme". Dat was een uitdaging, we sloegen meteen rechtsaf, na een paar honderd meter kwamen we bij "La Plano"; op het erf stond een klein winkeltje.
Nadat we enkele potten aardbeien- en frambozenjam en ook nog frambozenazijn hadden gekocht, vroegen we of er al verse frambozen en aardbeien te krijgen waren. Frambozen nog niet, wel aardbeien, maar die moesten we dan wel zelf plukken..........., meldde de uiterst vriendelijke mevrouw.
Ze gaf ons elk een pondsbakje en bracht ons naar een tuin vol frambozen- bessen- en bramenstruiken, rabarberplanten en notenbomen; achteraan waren eindeloze rijen aardbeienplanten, daar konden we ons hart ophalen! Natuurlijk plukten we elk veel meer dan een pond, maar daar deed de fermière niet moeilijk over: twee dozen is een kilo en kost € 2,20! Genoten hebben we van deze zongerijpte aardbeien: ze smaakten net zoals vroeger bij oma in de tuin!

Dus als je in juni, juli of augustus naar Mirepoix bent geweest, stop dan even bij "La Plano" in Coutens (geopend van 14-19 uur) voor confitures, sorbets, pâtes de fruits, coulis, vinaigres aux framboises et aux herbes, en voor het zelf plukken van verse vruchten. Echt de moeite waard!

goto top

http://www.mooisteparkinfrankrijk.nl

Copyright © 2001 Cazalères