Résidence château Cazalères

Wandelingen in de buurt van Daumazan

Wandelingen 1

door Geertrui van Loon - Bloemendaal

Dit zijn wandelingen diep in de Pyreneeën. Over het algemeen moet men een uurtje rijden om het startpunt te bereiken. Vervolgens wordt de moeite van het wandelen beloond met prachtige doorkijkjes en vergezichten.
Aulus-les-Bains:
Op één uur rijden van Daumazan, richting Guzet, naar Aulus. Bij de rotonde rechtsaf de rivier over richting Col de Latrape. De auto parkeert men in de eerste haarspeldbocht. Op een groot bord wordt de wandeling naar de Cascade d'Ars aangegeven. Een indrukwekkende trapsgewijze waterval. Deze prachtige "familiewandeling" duurt ongeveer anderhalf uur. Men kan een ronde maken via Lac de Guzet, de GR10 volgend, terug naar Aulus. Dit laatste stuk is wat zwaarder, maar met prachtige vergezichten. Duur van de totale rondgang met veel pauzes is ongeveer zes en een half uur.

wandel1.jpg (19034 bytes)

Luchon:
Op anderhalf uur rijden van Daumazan, eerst richting Tarbes en later ter hoogte van Montréjeau pal zuidwaarts, bestemming Luchon, een zeer gezellige plaats. Vanuit deze stad zijn vele mooie wandelingen te maken. Het meest favoriete uitgangspunt voor een wandeling is wel Hospice de France, vanuit Luchon met de auto in twintig minuten te bereiken. Een zeer geschikte "familiewandeling" vanuit Hospice is die naar de Cirque de la Glère, een tocht van anderhalf uur lopen. Een gemakkelijke wandeling wegens het geringe hoogte verschil van 100 meter. In het juiste seizoen kan men er genieten van o.a. wilde hyacinten, monnikskap, vele kruiden en moerasplanten. Ook hier kan men een rondje lopen, totaal drie uur lopen plus 7 km. over de weg om weer bij de auto te komen. Twee auto's bieden uitkomst voor dit probleem, één aan het beginpunt en één daar waar de rondwandeling uiteindelijk weer op de weg uitkomt.
Luchon:
Beginpunt wederom Hospice de France. Nu echter neemt u de route nr. 8 naar Port de Vénasque, de toegang tot Spanje. Langs een schitterende rivier kronkelt de weg omhoog. Steek die rivier met enige moeite over om vervolgens met "frisse moed" hogerop te kunnen klimmen naar een viertal mooie bergmeren. Kijk zo af en toe ook eens terug. Dit uitzicht vergeet men niet snel. Na een flinke rustpauze wordt de wandeling hervat, de Spaanse grens over. Langs de grens lopen we naar Pas de l'Escalette en vervolgens terug via route nr. 23. Dit is een zware tocht van ongeveer acht uur. In de zomer is het verstandig vroeg te beginnen, omdat de opkomende zon anders de klim nodeloos zwaar maakt.

wandel2.jpg (29374 bytes)


Luchon:
Ten westen van Luchon ligt op ongeveer 8 km. het plaatsje Garin. Even voorbij Garin links begint een wandelroute nr.32, eerst naar Gouaux de Larboust. Vandaar route nr. 73 volgen. Deze loopt hoog langs de flank van de berg. Geniet van de prachtige bloemenweiden, maar erg zonnig en dus heet. Daarna terug via route nr. 71 naar het leuke dorpje Oô. De duur van deze tocht is vier uur en de tocht is niet zwaar. Een deel van deze route is te vinden in het boekje "Circuit Pédèstre nr. 53".

wandel3.jpg (34774 bytes)


 

Wandelingen  deel 2

WANDEL ERVARINGEN

Al jarenlang maken wij wandelingen in de wijde omgeving van Daumazan. Hierbij maken wij veelal gebruik van handzame boekjes die een aantal wandelingen beschrijven per gebied. Midden in dat boekje staat een kleine schets met een overzicht van de in dat boekje voorkomende wandelingen. Daarnaast wordt per wandeling een aantal specifieke gegevens vermeld zoals de moeilijkheidsgraad, de lengte, de geschatte duur en bet hoogte- verschil en dan uiteraard een korte beschrijving van de wandeling zelf. Uiteraard is e.e.a. in de Franse taal, maar toch geeft het ook de niet zo vlotte Frans-lezer een aardige toelichting op wat U onderweg te zien krijgt. Deze boekjes ziin tegen betaling van ca. 25 francs per stuk te verkrijgen bij o.a. de V.V.V. in St. Girons. Warm aanbevolen !!!

Uit het boekje wandelingen in Couserans Ustou-Guzet kozen wij onlangs wandeling 2.

Vanuit Daumazan zijn wij via St. Girons naar Seix gereden. Deze tocht is op zich al de moeite waard om eens te rijden. Na Seix rijdt U richting Couflens de Betmajou en neemt vervolgens de D8. Het begin van de wandeling is een klein parkeerplaatsje aan de rechterzijde van de D8 kort na Le Trein en Serac en voor de afslag naar Guzet. Aan de linderzijde van de weg gaat een grof grindpad lekker pittig omhoog en geeft al spoedig heel mooie uitzichten in de richting van Guzet Neige. De wandeling is over bet algemeen goed aangegeven met gele strepen en stippen. Toen wij de wandeling maakten lag er nog redelijk wat sneeuw in Guzet Neige, maar op onze route hadden wij daar praktisch geen last van, zeker niet het eerste deel. Het plezierige van deze wandeling is, dat de route voornamelijk de zuidelijke hellingen gebruikt met dus een geringe kans op sneeuw. Na de open en zonnige helling gaat U een stuk door het bos en krijgt U een prachtig uitzicht op bet dal aan de andere kant van de berg in de richting van Aulus-les-Bains. U kunt nog een klein "uitstapje" maken naar Turon d'Isaac (1125 m) waar U een nog mooier uitzicht heeft. Via een korte steile klim bereikt U het hoogste punt met uitzicht op Aulus en Guzet. Hierna begint de afdaling, eerst door een stukje bos en daarna langs een bergpad weer terug naar de D8. Na een korte wandeling over die D8 bent U weer terug bij het vertrekpunt. Een fijne wandeling die iedereen met goede schoenen kan volbrengen als het niet kort daarvoor hard geregend heeft. In dat geval heeft U hier en daar lieslaarzen nodig, maar wij nemen aan dat U dat soort schoeisel uit principiële overwegingen in Nederland laat. Wij deden 2 3/4 uur over de wandeling, inclusief de onvermijdelijke picknick op een plekje met weinig wind en een mooi uitzicht.

Lydia en Aldert Zevering


Wandelingen  deel 3

door Aldert Zevering

De tweede wandeling in de Couserans, zoals dat gebied heet, waarover ik u iets wil vertellen komt uit het wandelboekje " Le Saint Gironnais ". De wandeling, aangeduid met nummer 5, gaat door een heuvelachtig gebied, enkele km's ten zuiden van St.Girons.

Vanuit Daumazan rijdt u naar St.Girons en neemt op de tweede rotonde, net over de rivier, de richting Massat. Na 2 km komt u in het plaatsje Eycheil. Midden in Eycheil gaat u rechtsaf (tegenover een school). Even verder houdt u een oude Romaanse kerk aan uw rechterhand en begint aan de klim (nog steeds met de auto) naar boven. U volgt de naam Sourroque en soms ook Ouerdes om uit te komen bij Roc de Gabach. Dit laat u rechts liggen en u gaat nu over een grindpad verder naar het bos van de gemeente Eycheil Aan uw rechterhand ziet u een provisorische abri en u vervolgt dit grindpad, steeds links aanhoudend. U ziet dan al gele bordjes die de wandelroute markeren. Daarna komt u op de Route Forestière van de Sourroque. Aan het eind is een parkeerplaats bij een pic-nic plaats van de O.N.F. Hier begint en eindigt de wandeling. De wandeling is bijna overal duidelijk gemarkeerd met gele stippen/strepel en waar het fout kan gaan volgt u de gele bordjes met nummer 5. De wandeling begint met het oversteken van een beekje en daarna heuvel- opwaarts door het bos. Daarna maakt u een wandeling rond de "Souleille" (892 m hoog). Het is afwisselend met mooie vergezichten en prachtige stukken bos. Ongeveer halverwege treft u in het bos veel grote keien aan die zijn bedekt met een dikke laag mos en klimop. Het geheel ziet er uit als een sprookje. Onderweg hadden wij nog een ontmoeting met een jager die op duiven aan het jagen was. Na een kort gesprekje verdween hij weer in het struikgewas. Ook troffen wij in de abri een groep jagers die hun middagmaal nuttigden dat was bereid op een houtvuur en waar het heel gezellig aan toe ging. Aan de afmetingen van de stukken vlees te zien waren ze eerst bij een slager langs geweest en waren zij niet hun buit aan het verorberen. Ondanks de aanwezigheid van veeljagers hebben wij geen schot gehoord. Misschien dat onze aanwezigheid de dieren heeft verjaagd en dat is dan een positief neveneffect van onze wandeling. Wie weet redt u ook nog dierenlevens door deze wandeling te maken.

De wandeling is door het ontbreken van grote hoogteverschillen niet moeilijk maar u hebt wel goede wandelschoenen nodig want vooral na een regenbui is het hier en daar wat vochtig en blubberig. Wij deden over deze wandeling, inclusief een pic-nic in de abri (van de plaatselijke jagersvereniging), 2 1/4 uur. Sportievelingen die dagelijks golfen, tennissen en aansluitend nog joggen zullen het wel lets sneller doen.

Veel plezier.

goto top

http://www.mooisteparkinfrankrijk.nl

Copyright © 2001 Cazalères