Résidence château Cazalères

Fietsen in de Ariège.

door Gerrit Horlings, Voorthuizen

U moet mij niet kwalijk nemen dat ik elke keer als ik de verslagen van de fietstochten van de eigenaren lees dat ik denk is het nu fietsen of eten en drinken?

Fietsen doe ik het hele jaar door, mits de zon schijnt, met een groepje enthousiaste fietsers.fiets1.jpg (104001 bytes)

De tocht gaat via Montbrun naar Merigon.

Hier gaat het dus na ca 10 kilometer al meteen omhoog, de eerste klim van 1,5 kilometer, maar nog niet echt steil.

Dan langs de rivier le Volp verder naar St Girons, met een lang stuk vals plat omhoog, gevolgd door een prachtige afdaling van 5 kilometer waar over mooi asfalt hoge snelheden kunnen worden bereikt.

De eerste ruk van 35 kilometer zit er dan op en iedereen is lekker warm gedraaid.

Door langs de "rive droite", de mooie kant van de rivier Salat, naar Lacourt, Soueix en Seix waar we aankomen aan de voet van de Col de la Core (hoogte 1395 meter), een klim van 13 kilometer waar de snelsten onder ons zo’n 3 kwartier over doen, terwijl de mindere klimmers daar een uurtje voor nodig zullen hebben.

Klimmen is voor de gemiddelde Hollandse fietser iets wat ze nauwelijks kunnen oefenen. Ik bedoel maar, op de veluwe hebben we bij Arnhem de Posbank, hoogte 100 meter, of de Amerongse berg, ook wel 93 meter of zo, maar dat is niet te vergelijken met de hoogte die we vandaag gaan overwinnen.

Na de aanvang van de klim valt de groep van 8 dan ook al spoedig uiteen.

De jongsten (Edwin 31 en Sander 26) geven elkaar niets toe, Theo (42) en Hans (52) proberen nog even aan te sluiten, Dick, Gerrit, Horst en Ben (allemaal vijftigers) vormen al spoedig de achterhoede maar gaan wel met gehijg en gekreun door.

Later voegt ook Hans zich bij nader inzien toch ook maar bij dit groepje.

Na een inspannende tocht omhoog volgt de beloning, uithijgen op de top, applaus van eventuele toeristen die met de auto omhoog zij gegaan en het adembenemende uitzicht over de omgeving.

Na de sterke verhalen over de goede en slechte benen uitgewisseld te hebben beginnen we aan de afdaling. De durvers gaan hier met 65 km per uur naar beneden, maar die hebben dan ook nog niet het genoegen van een flinke smak meegemaakt. Wie dat wel heeft (Gerrit, Theo, Horst, Henk) doet het rustiger aan met als resultaat dat we na zo’n 25 minuten en kramp in de handen van het vele knijpen in de remmen beneden aankomen in Castillon en de terugtocht naar St Girons. Merigon, Montbrun en Daumazan kan beginnen.

Het mooie van deze terugtocht is dat het een lange afdaling is met slechts hier (St Girons naar Lara)en daar (Merigon eerste stuk naar Montbrun) nog even een lichte klim.

Terug op het park worden de afgelegde afstand , 125 kilometer en de gemiddelde snelheid voor de totale trip, 25 kilometer, onderling gecheckt waarna de persoonlijke verzorging begint met een (paar) biertje(s) , liters perrier gevolgd door een frisse witte wijn. Douchen en daarna is het de beurt aan de dinerploeg om salade, spaghetti en vlees te bereiden.(Hopelijk is het restaurant in het kasteel open).

Ondertussen ruimt de schoonmaakploeg de lege flessen op. Deze ploeg heeft het elke dag weer het zwaarste karwei.

Na het meestal voortreffelijke diner (vooral als dat niet zelf wordt klaargemaakt maar op het kasteel wordt gegeten) worden de plannen gemaakt voor de volgende dag. Welke col, welke afstand enz. want we zijn gekomen om te fietsen en dus doen we dat ook.

Beschikbaar zijn nog de ritten naar de Col de Marrous (1000 mtr) wat een leuk restaurantje op de top heeft staan, de Col de Port (1250 mtr), de Col de Péqueré (1375 mtr) , de Sommet de Portel (1465 mtr), Guzet Neige en ga zo maar verder.

Genoeg voor de ouderen van de groep om aan te dringen op een vlakke rit of een rustdag maar dat is er niet bij. Er moet gefietst en er moet geklommen worden.

Na afloop van onze fietsweek hebben we op 6 dagen fietsen zo’n 600 kilometer afgelegd en gaan we voldaan naar huis terug. Maar niet voordat de agenda’s getrokken zijn en de reserveringen voor de 1e week van september daarin weer zijn vastgelegd.

 

Ik wens u veel fietsplezier

fiets2.jpg (29530 bytes)

 

Dit jaar , 2001  komt de tour de France weer in de buurt van Daumazan.  Vrijdag 20 juli eindigen ze op het plateau Bonascre bij ax les thermes Op Zaterdag 21 juli gaat de Etappe  van Foix  naar saint Lary.

tour.gif (12774 octets)

Etappe 13 : Foix / Saint-Lary
Zaterdagi 21 juli

  • Col de Port : 15,7 km à 4,6%
  • Col de Portet-d'Aspet : 2,6 km à 8,6%
  • Col de Menté : 11,1 km à 6,4%
  • Col du Portillon : 8,3 km à 7,3%
  • Col de Peyresourde : 13 km à 7%
  • Col de Val-Louron-Azet : 7,4 km à 8,3%
  • Saint-Lary-Soulan (Pla d'Adet) : 10,3 km à 8,3%
goto top

http://www.mooisteparkinfrankrijk.nl

Copyright © 2001 Cazalères