Résidence château Cazalères

 
ALGEMENE TOURISTISCHE INFORMATIE

Ariège-Pyrénées

door klaas van zijp

ariege

 

Informatie ariegeFOIX - LE MAS D AZIL - CARLA BAYLE - MONTSÉGUR - ST GIRONS - ST LIZIER - PAMIERS
MIREPOIX - Saint-GAUDENS - MONTMAURIN - TARASCON - AX LES THERMES - ANDORRA

Klik op de stad waar u meer infomatie over wilt hebben


Aanbevolen kaarten: Michelin (1:200.000) nrs. 82 en 86, CARTE ign (1:100.000) nrs. 64 en 71.

Foix
Het kasteel van de graven van Foix (14de - 15de eeuw), waarvan de meest beroemde Gaston Phoebus was, is nog volledig intact en geeft een uitstekend beeld van de architectuur in de Middeleeuwen. Het kasteel huisvest het museum van de Ariège. Hier vind je een collectie voorwerpen uit de préhistorie, de romeinse overheersing en de Middeleeuwen, alsmede kunstuitingen en taferelen uit het leven in de Ariège. Elk jaar in juli worden de Middeleeuwen in Foix weer tot leven gebracht. Er zijn een Middeleeuwse markt, straatfeesten, een concert, voordrachten, historische optochten en het klank- en lichtspel: "Er was eens............... de Ariège." In de omgeving zijn de moeite waard de Duivelsbrug, ST-Jean-de-Verges en Montgaillard Vooral de onderaardse rivier Labouïche, waarop een boottocht gemaakt kan worden, is een aparte belevenis.

LE MAS D'AZIL
Deze grot, één van de belangrijkste uit de préhistorie (oudere bewoning vindt men in de grot van Arago bij Tautavel), ligt op het kruispunt van de rivier de Arize en de weg D119. Het préhistorische tijdperk het Azilium, 8000 voor onze jaartelling, ontleent haar naam aan deze grot. Karakteristiek voor die tijd zijn het zeer kleine gereedschap van vuursteen, gekleurde keien en fijn geslepen harpoenen. Resten hiervan kan je bewonderen in het museum van de grot, maar ook in dat van het dorp. De "Faon aux Oiseaux" is één van de mooiste voorwerpen en is te bewonderen in het museum van het dorp. Overigens heeft de grot door de geschiedenis heen als toevluchtsoord gediend voor opgejaagde mensen zoals de Katharen en de Hugenoten. De grot heeft niet meer helemaal zijn oorspronkelijke vorm. Richilieu heeft bij een belegering een deel van de grot opgeblazen.

Carla-Bayle

PetanqueIn de omgeving is het versterkte dorp Carla-Bayle een bezoek meer dan waard. Ook de rit er naar toe geeft een goed beeld van het glooiende landschap. Het is dan ook aan te raden om voor de terugweg een andere route te kiezen. Dit dorp is bekend geworden als geboorteplaats van protestant/filosoof Pierre Bayle (1647-1706), die destijds ook in Rotterdam heeft gewoond en gepubliceerd. (Er is hier een Bayle museum).

 

 

HET KASTEEL VAN MONTSÉGUR
Montségur, een citadel met reusachtige ruïnes, was een van de belangrijkste centra van de katharen-secte in dit gebied tijdens de 13de eeuw. Het kasteel werd gebouwd op een hoogte van 1207 m. op een rots die "Pog" heette. De bouwconstructie is als die van een zonnetempel, waarbij op 21 juni de zonnewende wordt waargenomen. Tijdens de kruistocht van de Albigeois is dit fort het symbool geworden van verzet van de Comtes Méridionaux (Zuidelijke Graven). Na een belegering van tien maanden viel het in 1244 in handen van het koninklijke leger. Aangezien de Katharen weigerden hun geloof af te zweren werden 220 van hen aan de voet van de Pog verbrand. [Goede wandelschoenen zijn niet overbodig voor de klim naar Montségur.] In de omgeving liggen het "Maison du textile et du peigne en corne" (textiel en hoornen kam museum) in Lavelanet, het museum van Montferrier, Roquefixade en Bélesta. Vóór Bélesta is de "Fontaine de Fontestorbes" te zien.

Saint-GIRONS
Op de plaats waar drie rivieren samenkomen ligt St. Girons, hoofdstad van Pays de Couserans. Het is er gezellig, vooral als er markt is, maar voor interessante zaken moet men in de nabije omgeving zijn, zoals St.-Lizier. In de omgeving liggen Audressein, Aulus-les-Bains, Bethmale, Ustou-Guzet Neige en de Cirque de Cagateille.

Saint-LIZIER
In Saint-Lizier, voormalige bisschopsstad, vindt men heel wat sporen die getuigen van een schitterend verleden. De plaats dankt haar naam aan één van haar eerste bisschoppen - rond de 11de eeuw -. De eerste gebouwen maken nu de rijkdommen van de stad uit. Twee schitterende kathedralen van romeinse oorsprong, een indrukwekkend klooster en het bisschoppelijk paleis. Zij zijn gebouwd in de 12de eeuw. In de kathedraal hangen de mooiste romaanse fresco's van de Pyreneeën. Ook de schat van de bisschoppen is de moeite waard.

PAMIERS
Pamiers is het belangrijkste handelscentrum van de Ariège. Er zijn hier enkele fraaie bouwwerken te zien vooral de vestingkerk: Notre Dame du Camp is met zijn dubbel functie interessant. Vanaf de promenade du Castella is het uitzicht met de Pyreneeën op de achtergrond iets om bij stil te staan. Vals, even ten oosten van Pamiers heeft behalve een museum met een goede archeologische collectie een oude kerk: Église Rupestre, die zeker waard is te betreden. Niet alleen de entree, maar vooral ook de muurschilderingen zijn opmerkelijk.

MIREPOIX
In de 5de eeuw wordt Mirepoix voor het eerst in de geschiedenis genoemd. In de 12de eeuw, tijdens de kruistochten geeft Simon de Montfort het kasteel aan zijn trouwe luitenant Guy de Lévis en verbindt deze familie haar naam aan de stad. Bezienswaardig zijn: de St-Maurice kathedraal, het marktplein, geheel omgeven door houten overdekte galerijen en vakwerkhuizen, waarvan het Consulshuis onbetwist het meest originele is. Ieder jaar, in de maand juli, doen Middeleeuwse feesten in het midden van de stad oude tijden herleven. In de omgeving zijn te zien: het versterkte dorp Camon, de ruïnes van het feodale kasteel van Lagarde (13de eeuw), de schitterende kerk die uit de rots van Vals is gehouwen en Montbel. Op 30 km. afstand ligt Mazères, een vesting met een oude markthal en een pastorie uit de 16de eeuw, met toren in Renaissance stijl.

Saint-GAUDENS
Een mooi gelegen plaats. Ook St.-Gaudens heeft zijn fraaie oude kerk (twaafde eeuws) en streekmuseum. Op donderdagen is het extra gezellig in dit stadje. Het is hier vooral genieten van de uitzichten (boulevard Jean Bepmale - boulevard des Pyrénéés). In een kleigroeve vlakbij St.-Gaudens werden belangrijke archeologische vondsten gedaan. Van St.-Gaudens uit is in de omgeving veel te doen, gezelligheid en cultuur kunnen een prettige combinatie zijn.

Montmaurin
Montmaurin was een klein onbekend dorpje in het franse land, tot 1946. Tijdens opgravingen werd een prachtige Gallo-Romeinse villa opgegraven. Deze enorme villa met 150 zalen en kamers beslaat met zijn bijgebouwen een flinke oppervlakte. het is een schitterend voorbeeld van de kunde van de Romeinen. Men verwerkte marmer en maakte prachtige mozaïkwerk. De villa was voorzien van stromend water en men had er "centrale hete lucht verwarming". Een archeologisch museum hier is niet geopend op dinsdag en woensdag. Er zijn hier in de buurt meer mooie voorbeelden van de Romeinse cultuur te bezichtigen. Vlak bij het dorp Valentine zijn behalve een villa ook een thermaalbad en tempels opgegraven.

TARASCON-sur-Ariège
Le Parc Pyrénéen de l'Art Préhistorique (open 8/4-12/11)
Voor de meeste mensen geldt dat zij niet veel weten over de préhistorie. Geïntrigeerd door de onderaardse wereld bezoeken wij als touristen verscheidene grotten. Wij krijgen bij stukjes en beetjes wat te horen over onze préhistorie en als wij dan werkelijk enthousiast meer willen zien stuiten wij op grotten, die niet meer voor publiek zijn opengesteld. Dank zij de moderne technologie is er veel van wat ons wordt onthouden te zien in Le Parc Pyrénéen de l'Art Préhistorique bij Tarascon-sur-Ariège. Al is de interesse maar bescheiden dit moet je niet missen.
HET PREHISTORISCHE SABARTHES
Vlakbij Tarascon-sur-Ariège liggen talrijke holen die dit berggebied zo beroemd hebben gemaakt. In de grot van Niaux zijn tekeningen uit het Magdalénien tijdperk (10.000 tot 14.000 v.C.) te zien, die tot de mooiste van de wereld gerekend kunnen worden. Zo zie je er bizons en paarden en alles zo echt goed getekend. In de grot van Bédeilhac, een enorme spelonk met een kolossale ingang, vindt men eveneens schilderingen en gravures uit het Magdalénien tijdperk. In de grot van Lombrives zijn enkele zeer mooie concreties te zien temidden van lange galerijen en sprookjesachtige zalen: de mammoet, het graf van Pyrène, de troon van Bébryx en de zaal met de Duizend Zuilen. In de grot van la Vache vindt men resten van préhistorische woningen uit het Magdalénien tijdperk. Ook in deze omgeving kan je, in het "boerenmuseum" van Niaux, de permanente tentoonstelling over préhistorie en de architectuur in Tarascon bezoeken en de Catalaanse smederij Fargas in Tarascon. Op 30 km afstand liggen Ax-lesThermes met de Roc de la Vierge, het recreatiepark Parc d'Espagne en de warme bronnen van het Bassin des Ladres.

AX-les-THERMES
In het fraai beboste gebergte bij de samenvloeiing van Lauze en Oriège ligt op 720 m. Ax-les-Thermes. De naam zegt het al er zijn hier thermaal baden. Ax -les-Thermes met zijn zestig verschillende warme bronnen, waarvan sommigen met temperaturen tot over de 75°, was al bij de romeinen bekend als badplaats. Mogelijkheid tot vermaak wordt in deze plaats genoeg geboden. Door de gunstige ligging is hier voor de actieve vakantieganger veel mogelijk.Voor bergwandelingen is Ax-les-Thermes een uitstekend uitgangspunt. Ook in het wintersport seizoen zijn er vanuit Ax-les-Thermes alle mogelijkheden.

ANDORRA
Andorra bestaat voor een groot deel van handel in blastingvrije artikelen. Er heerst een dubieuze gezelligheid van rondslenterende koopgrage touristen. Alhoewel in het hoogseizoen door de drukte Andorra slecht bereikbaar is, is de rit er naar toe toch zeker de moeite waard. Het prinsdom is schitterend gelegen, omsloten door de bergen. Vroeger was Andorra door zijn ligging 's winters vaak geïsoleerd. De bestuursvorm van Andorra is gebaseerd op een verdrag tussen de graaf van Foix (Fr.) en de bisschop van Urgel (Sp.), dat in 1258 werd getekend. De samenwerkings verbanden met beide buren zijn er nog altijd. Eeuwen lang is er bijna niets veranderd in het administratieve stelsel van Andorra. Vooral op het gebied van de rechtspraak heeft dat soms de meest merkwaardige taferelen tot gevolg. Het staatje wordt, door een president, geregeerd vanuit het Casa de la Vall. Daar bevindt zich nog steeds de vermaarde kast, waarin de belangrijke oude acten zijn opgeborgen. De kast kan geopend worden met zes sleutels. Iedere comû (gemeente) bezit er één. De hoofdstad Andorra - la - Vella bezit verder weinig bezienswaardigs. Een meer schilderachtig plaatsje is Sant Julia de Loria. Behalve van de touristen leeft men in Andorra meest van landbouw (waaronder tabak) en veeteelt. Soms wordt dat op voor ons primitieve wijze gedaan. Zo verblijven de veehoeders gedurende de warme maanden op de hooggelegen weiden (cortons) in hun zeer eenvoudige hutten (cortals). Het landschap in en om Andorra is schitterend. Al elf eeuwen leeft Andorra in vrede. De bevolking van Andorra is trots op zijn vrijheid en onafhankelijkheid. Men spreekt er nog steeds de Catalaanse taal.

goto top

http://www.mooisteparkinfrankrijk.nl

Copyright © 2001 Cazalères